Интернет игри

Начало » Крави и бикове » Крави и бикове

Крави и бикове

Крави и бикове е добре позната математическа игра която повечето от нас са играли като деца. Играта е базирана на английската версия, която писах да 16к състезанието. Единственото ново е преводът на български и малко разкрасяване.

img

Правилата на играта в Wikipedia са следните:

Играта протича по следния начин. На лист хартия всеки участник написва своето тайно число. Тайните числа са четирицифрени, като цифрите не трябва да се повтарят. След това, последователно един след друг, играчите задават въпрос с предположение за числото на противника. Противникът отговаря, като посочва броя на съвпаденията -- ако дадена цифра от предположението се съдържа в тайното число и се намира на точното място, тя е „бик“, ако пък е на различно място, е „крава“.

На всеки ход играчите записват предположените числа и отговорите, за да могат чрез дедукция да идентифицират цифрите в тайното число на противника.

Първият играч, който открие тайното число на противника, е победител. Тъй като участникът, който започва, има логическо предимство, победителят от предната игра ще играе втори на ход. В някои случаи всеки играч има равен брой ходове, така че, ако първият пръв открие числото на противника, вторият има право на още един ход и ако и той успее, играта завършва наравно.

01-09-2010 20:42 #417
 

Отговор

*

За да вмъкнете изображение, напишете URL с i отпред ihttp://

Leave thiz field empty
Top Site Counter

Powered by scif